Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor om vad som behövs när du lämnar in ett uppdrag till oss. Fråga gärna mer om det är något du undrar över!

 

Original, filformat, mm

För att kunna printa ditt material behöver vi ett original, som skall vara i rätt filformat, mått, upplösning, färgprofil m.m. Här hittar du information om vad det är vi menar när vi pratar om printklara filer eller original, och vilka tekniska krav vi har på filerna. Om detta verkar obekant eller komplicerat hjälper vi dig gärna att göra om dina filer till printoriginal.

FILFORMAT

Tryckfärdiga filer skall vara i något av formaten PDF, EPS, och TIF. TIF-filer måste vara tillplattade till ett lager och sparade med LZW-komprimering. Om du väljer att använda t ex plattformen Canva.com för att skapa din grafik måste du se till att du exporterar dina filer i korrekt skala, helst som vektorfiler, se avsnittet nedan om Skalning. Vi får ofta in filer som inte fungerar för print för att de exporterats med fel inställningar, eller skapats för digital användning och därför inte är tillräckligt stora för att printas.

Vi tar inte emot .ai, .cdr, .indd, .psd och andra öppna format som printoriginal. Filer skapade i Word, Excel eller PowerPoint fungerar inte som tryckoriginal.

SKALNING

Färdiga printoriginal måste vara korrekt skalade. Produkter med en storlek under 5m vill vi ha i skala 1:1, för större produkter räcker skala 1:10. Vi vill alltså inte ha en fil som anpassats till A4-storlek eller liknande. Tänk också på att anpassa upplösningen på pixelgrafik om du skalar om filerna. För filer i skala 1:10 måste upplösningen vara 10 gånger högre än den som anges. 

UPPLÖSNING

Kraven på upplösning på pixelbaserade original beror på hur vi printar och på vad, samt betraktningsavståndet. Följande tumregler gäller:

300 ppi: Foton och detaljerade bilder på släta/blanka material som skall betraktas på nära håll (<1m) 150 ppi: Normal upplösning för de flesta arbeten.   <150 ppi: För riktigt stora jobb, eller jobb som skall betraktas från långt håll. För riktigt stora jobb som väggtapeter räcker 100 ppi

TEXT och BILDELEMENT

För att behålla exakt utseende på texten måste all text i dokumentet göras till konturer (vektorbanor, eller kurvor i Corel-produktfamiljen).

Alla bitmappar och andra designelement måste vara inbäddade i dokumentet.

FÄRGER

Färger är en stor och utmanande aspekt av printverksamhet. Det händer många spännande saker när man går från den digitala bilden på skärm till fysiskt föremål.

Printklara original skall vara levererade som CMYK (färgprofil FOGRA39). Filer som är förberedda i andra färgrymder konverteras automatiskt till CMYK. Det går inte att reproducera PANTONE-färger 1:1 i digitaltryck. Vi har verktyg för att ”översätta” mellan CMYK och Pantone, men de är inte exakta då de är baserade på olika sätt att blanda färgen.

Eftersom färg är en upplevd kvalitet hos ett föremål som påverkas av hur ljuset reflekteras från ytan, är den uppfattade färgen beroende inte bara av pigmentering, utan även av ytans struktur, glansighet, ljusets färg, osv. Detta betyder att samma färgkod kan uppfattas olika när den printas på olika material eller med olika teknik.

Om korrekt färgrepresentation är nödvändig måste ett färgkorrektur godkännas av kunden innan vi printar den slutliga produkten. Kostnader kan tillkomma för färgkorrektur, beroende på material, antal och storlek.

Djupsvart

Färgen svart kan tyckas enkel att få till, men om man bara använder 100% K (svart)För att få till en djup och bra svärta krävs mer än bara svart bläck. Vissa program som Illustrator och InDesign har standard svärtan 100% K, vilket kan se bra ut på skärmen men ger inte en ordentlig svärta i trycket. Därför använder man så kallad Rich Black, som är en kombination av rent svart bläck och färger från de andra kanalerna C, M och Y. En vanlig blandning är C 60% | M 40% | Y 40% | K 100%.

UTFALL och BESKÄRNING

De flesta material som vi printar på beskärs innan de levereras till dig. För bilder som går ända ut till kanten på ditt original behöver du därför lägga in ett utfall på 3-5mm. Utfallet är ytan direkt utanför ditt original där färger och bilder fortsätter ut över kanten, och behövs för att inte få fula kanter på produkten vid tillskärningen. 

För att ange utfallet behöver du exportera din pdf-fil med skärmärken (raka kanter) eller, för formskurna element, en skärlinje (Cut Contour). Skärlinjen ska göras som en 0,25pt tjock linje (stroke) som ska heta "CutContour" i färgen C=0, M=50, Y=100, K=0.

KORREKTUR

Våra priser innehåller alltid en kontroll av filerna så att de funkar för tryck. Korrigeringar och eller design utöver det tillkommer enligt överenskommelse. Har du inte själv möjlighet att ta fram tryckoriginal eller en snygg design så hjälper vi gärna till!

Om vi tar fram tryckoriginalet till dig, eller om vi måste göra stora ändringar i din fil (enligt överenskommelse med dig förstås), så mailar vi alltid ett digitalt designkorrektur till dig för godkännande av proportioner, placering av logotyper, bilder samt text. Kunden ansvarar dock också för att korrigera eventuella stavfel.

Vi har inte möjlighet att skicka färgkorrektur digitalt, eftersom vi inte kan garantera färgåtergivningen på kundernas skärmar (det skiljer sig mycket mellan kalibrerade och okalibrerade skärmar, mobiltelefoner, surfplattor, laptops etc.). Behövs färgkorrektur får du gärna komma hit och godkänna en provprint. Vi kan även buda över materialet till dig, men det snabbaste och enklaste brukar vara att titta på det tillsammans.

Fordonsdekor och foliering

Foliering är ett samlingsnamn för olika sätt att tejpa dekor på bilar och andra fordon. Man talar även om fordonsdekor och fordonstejpning. Wrapping är att helfoliera bilen, och görs för att skydda lacken och skapa ett unikt utseende. Vi använder högkvalitativa folier av vinylplast som håller bra med väder och vind.

VAD KOSTAR DET ATT FOLIERA EN BIL?

Det är helt beroende av hur mycket yta som skall täckas, vilken design och applikationsteknik som används, och vilka material du valt. Enkla skurna texter på t ex en baklucka kostar inte mycket, medan en helfoliering är ett specialjobb som kräver många timmars hantverk.

SKÖTSELRÅD 

Bilen behöver stå varmt (i minst 20° C) i 24 timmar efter att folieringen är klar.

Handtvätt (rekommenderas)

For bästa hållbarhet, vänta två dygn efter appliceringen innan du tvättar bilen för hand.
- Skölj först bort ytsmutsen med rent vatten.
- Använd ett högkvalitativt bilshampo med pH 3-11.

- Använd inte andra starka losningsmedel. Var extra varsam med ytor som är printade. Skölj noga med rent vatten så inget tvattmedel blir kvar och torkar in på folien/trycket.
- Använd en mjuk borste eller svamp alternativt tygduk som inte repar.
- Tvätta grundligt men försiktigt uppifrån och ner, undvik att gnida på folien/trycket. 

Högtryckstvätt

- For bästa hållbarhet, vänta sju dygn efter appliceringen innan du tvättar bilen med högtryckstvätt.
- Använd ett munstycke med minst 40° spridning.
- Trycket skall vara max 60 bar, vattentemperaturen max 80° C.
- Tvätta med min. avstånd 70 cm och munstycket i 90° (± 10°) vinkel mot ytan som tvättas.
- Var extra varsam vid kanter på folien, då de Iätt kan skadas.
- Använd rikligt med rent vatten för att skölja och låt torka.

Användning av mekanisk/automatisk biltvätt

Vi rekommenderar inte användning av mekaniska eller automatiska biltvättar, och accepterar inte reklamationer av skador orsakade av sådana biltvättar. Väljer du ändå att använda biltvätt, vänligen observera:

- För bästa hållbarhet, vänta två dygn efter appliceringen innan du tvättar bilen i biltvätthall eller automat.
- Använd helst en borstfri biltvätt (utan hetvax), eftersom borstar och vax kan skada ytan på folien/trycket.
- Om det finns skador på folien rekommenderas inte tvätt i tvätthall/automat för att undvika att skadan forvärras.